Лікування алкоголізму в домашніх умовах – що варто знати?

Зміст статті

Давно доведено, що алкоголізм – це не просто залежність, це тяжкий хворобливий стан, якого позбутися самостійно практично неможливо. За останніми статистичними даними, близько 30% населення України стикаються із цією проблемою на певному проміжку свого життя. При цьому більшість людей не просто не звертаються до лікаря, а навіть не зізнаються самі собі в наявності проблеми або ж намагаються приховати проблему від усіх та самостійно вилікуватися в домашніх умовах.

Стаття на тему: Що таке алкоголізм?

У чому полягає шкода алкоголю?

Алкогольні напої, особливо у великих кількостях, є отрутою для організму людини. Це пояснюється тим, що до складу будь-яких алкогольних напоїв входить етанол, який завдає шкоди здоров'ю, навіть якщо потрапляє в організм у невеликих кількостях. Крім того, алкоголь руйнує не лише здоров'я та тіло, а й життя людини.

Лікування алкоголізму в домашніх умовах фото

Вживання спиртних напоїв у великій кількості негативно впливає на:

  • шлунково-кишковий тракт;
  • репродуктивні функції;
  • печінку;
  • роботу нирок;
  • серцево-судинну систему;
  • нервову систему.

Більш того, регулярне розпивання спиртних напоїв призводить до розвитку таких серйозних захворювань, як:

  • недоумство;
  • цироз печінки;
  • рак та виразка шлунку;
  • інфаркт міокарда;
  • інсульт.

Люди, що зловживають спиртними напоями, часто страждають від перепадів настрою та депресій, роблять безрозсудні та асоціальні вчинки. Алкоголіки часто потрапляють у неприємні ситуації, відмовляються ходити на роботу, втрачають сорому та інтерес до нормального життя, єдине, що його хвилює – нова порція спиртного.

Щоб допомогти людині, яка страждає на алкогольну залежність повернутися до нормального життя необхідно комплексне лікування із залученням фахівців, лікування алкоголізму вдома може бути ефективним, тільки якщо людина сама бажає позбутися такої залежності.

Наскільки ефективним є лікування алкоголізму в домашніх умовах?

Вилікувати алкоголізм в домашніх умовах цілком реально, але ефективність та час лікування залежить від стадії.

  • Перша – людина починає постійно відчувати бажання випити. Вона ще цілком спокійно ставиться до того, що іноді спиртні напої відсутні і навіть на якийсь час зовсім забуває про їх існування, проте через час бажання випити з'являється знову. Щоправда, дуже часто людина стає агресивною і не пам'ятає своїх вчинків у стані алкогольного сп'яніння.
  • Друга – на цій стадії людина звикає до спиртного та перестає контролювати кількість випитого. Залежність починає проявлятися вже на фізіологічному рівні. Людина все частіше знаходиться у стані запою, починає страждати від безсоння, у нього виникають проблеми зі здоров'ям.
  • Третя – стадія проявляється повною деградацією особистості. Для людини важливим стає лише алкоголь. Тепер йому не важливі рідні та друзі, все його життя крутиться лише довкола чергової дози спиртного. Запої стають більш затяжними, а переривання запою проходить дуже важко, тому дуже важливо, щоб хворий перебував під суворим наглядом лікарів. На цій стадії лікування в домашніх умовах неможливе.

Стадії на тему: Стадії алкоголізму.

Фахівці відзначають, що перші дві стадії алкогольної залежності можна вилікувати самостійно, в домашніх умовах. Щоправда, тут дуже важливо, щоб хворий сам хотів вилікуватись.

Як вилікувати алкоголізм у домашніх умовах фото

Як лікувати алкоголізм у домашніх умовах?

Рідні та близькі людей, які страждають від алкогольної залежності, готові зробити все, щоб допомогти залежній людині кинути пити. Безумовно, краще відразу звернутися за допомогою до фахівців, але якщо хворий чинить опір, необхідно ретельно очистити організм від залишків алкоголю та продуктів його розпаду. Після цього слід подбати про те, щоб людина відпочила, а також давати їй пити у великій кількості трав'яні чаї.

До лікування алкоголізму в домашніх умовах також відносяться наступні кілька способів.

  • Лікування за допомогою народних засобів – для цього застосовуються мед, трави, настойки. Цей метод стане чудовим варіантом для лікування алкоголізму на початковій стадії.
  • Лікування за допомогою медикаментів - приймати таблетки або ставити уколи можна і в домашніх умовах, правда препарати та дозування повинен підбирати та призначати лише лікар-нарколог.
  • Самостійна відмова – цей спосіб можливий тільки за сильного бажання самої людини із залежністю та підтримкою близьких. При цьому він можливий лише на ранніх стадіях.

Стаття на тему: Як самостійно вийти із запою.

Для прискорення процесу одужання лікарі-наркологи рекомендують дотримуватись наступних рекомендацій:

  • правильно харчуватись;
  • відмовитись від усього, що викликає будь-який вид залежності;
  • прогулюватись на свіжому повітрі;
  • припинити спілкування з алкоголіками;
  • повноцінно спати мінімум 8 годин на добу;
  • подбати про відсутність стресів та позитивні емоції;
  • додати помірні фізичні навантаження.

Крім того, для того, щоб залежність не повернулася, хворий може відвідувати сеанси групової психотерапії.

Наскільки ефективно лікування в домашніх умовах?

Важливо звернути увагу, що ефективне лікування алкоголізму вдома можливе лише на ранніх стадіях, в інших випадках воно є неефективним. Дуже часто, щоб досягти бажаного результату, необхідний комплексний підхід – деінтоксикація, програма реабілітації, обмеження від звичного кола спілкування. Відмінні результати лікування алкогольної залежності показує лазерна терапія.

Як позбавити алкоголізму?

Медичний центр «Луч» спеціалізується на лікуванні алкогольної залежності методом лазерного кодування. Вже після першого сеансу хворий легко відмовиться від спиртних напоїв, а пройшовши повний курс, він більше ніколи не зловживатиме алкоголем. Кількість сеансів залежить від рівня залежності. Фахівці медичного центру «Луч» рекомендують не експериментувати з лікуванням алкоголізму в домашніх умовах, а відразу звернутися за допомогою до професіоналів.

 
Рейтинг: 5/5 - 1 голосов
Контакти
м. Кривий Ріг, вул. Едуарда Фукса, 52
м. Івано-Франківськ вулиця Пасічна, 3
м. Київ, вул. Німанська, 6 (метро Дружби народів)
м. Харків, ст.м. Архітектора Бекетова, Пушкінська, 43
Час роботи
Пн-Пт: 09:00-18:00
Сб: 09:00-15:00
Нд: вихідний
Закрыть 

Обратный звонок: