Анорексія у дітей

Зміст статті

Сьогодні всі прекрасно знають, що анорексія – це розлад харчової поведінки. Однак мало кому відомо, що перші ознаки анорексії у дитини можуть проявлятися задовго до пубертатного періоду. У медицині встановлено факти дитячої анорексії, коли лікування від цього недугу потребували дворічні малюки. Варто зазначити, що дитяча анорексія розвивається трохи інакше, ніж у підлітків та дорослих, тому батьки не відразу можуть помітити проблему і зрозуміти, що з їхньою дитиною щось не так.

Важливо звернути увагу, що анорексія завжди вимагає лікування та не проходить самостійно, тому при наявності підозр, батькам необхідно обов'язково показати дитину лікарю. При цьому важливо не затягнути з лікуванням, так як наслідки анорексії, особливо для дитячого організму, дуже небезпечні і можуть призвести до порушення розвитку внутрішніх органів та кісток.

Причини дитячої анорексії

Медики відзначають, що нервова анорексія у дітей може початися у будь-якому віці, тому дуже важливо своєчасно встановити причину відмови малюка від їжі, а вона може бути, як психологічного, так і фізіологічного характеру.

Види дитячої анорексії

На даний час анорексія дитяча ділиться на кілька основних видів.

  • Пасивна відмова – у дитини з'являється відраза до страв, які були раніше улюбленими.
  • Активна відмова – дитина явно показує своє небажання їсти, вона може відвертатися, не ковтати та випльовувати те, що їй дають.
  • Регургітаційна анорексія – це розлад найчастіше проявляється відрижкою або дискомфортними відчуття в області шлунково-кишкового тракту під час прийому їжі.
  • Дістмічна анорексія – дитині не подобається сам процес вживання їжі, вона весь час вередує під час їжі.

При цьому слід пам'ятати, що у дитини, як і у дорослого, причиною поганого апетиту можуть стати не тільки проблеми зі здоров'ям, але і побічна реакція на медикаменти, перезбудження, простудні захворювання або сильний стрес.

Анорексія у дитини

Основні причини виникнення анорексії у дітей

Анорексія у маленьких дітей, дітей молодшого шкільного віку та підлітків виникає через генетичну схильність, підвищеної емоційності або сильного стресу, при цьому найчастіше тут немає провини батьків.

Основні симптоми дитячої анорексії

Варто звернути увагу, що симптоми анорексії в кожному віці проявляються по-своєму.

Прояв анорексії у новонароджених

Малюк протестує проти прийомів їжі, відмовляє брати груди або соску в рот, не хоче смоктати та ковтати. Крім того, у малюка анорексія проявляється блювотою, яка трапляється відразу після годування. При прояві таких розладів слід повністю виключити кишкові інфекції та інші можливі захворювання, якщо їх не буде встановлено, то необхідно терміново займатися лікуванням анорексії.

Симптоми анорексії дітей від 1 до 3 років

У такому віці у малюка можуть з'являтися проблеми з апетитом, пов'язані з введенням нових продуктів. Дитина може відмовлятися від їжі активним чи пасивним способом. Крім того, малюк може гратися з їжею, перевертати тарілки і так далі. У тому випадку, коли ніяких патологій не виявлено, необхідно починати лікування розлад харчової поведінки.

Анорексія у дітей дошкільного віку

У такому віці анорексія у хлопчиків та дівчаток проявляється наступними симптомами:

  • категорична відмова від їжі;
  • нетримання;
  • безсоння та проблеми з засипанням;
  • млявість або сильна збудливість;
  • свербіж шкіри;
  • замкнутість;
  • небажання спілкуватися.

Пам'ятайте, що навіть в цьому віці діти не будуть відверто розповідати про свої проблеми, тому батьки повинні стежити за харчуванням та набором маси тіла своєї дитини. І в тому випадку, коли дитина починає різко втрачати вагу, необхідно терміново звернутися до фахівця.

Дитяча анорексія фото

Ознаки анорексії у підлітків та дітей шкільного віку

У цьому віці діти починають приховувати свої переживання, тому діагностувати анорексію стає набагато важче. Найчастіше симптоми проявляються з уникнення прийомів їжі – дитина буде говорити, що їй потрібно поговорити з друзями, вивчити уроки, позайматися спортом або придумає ще тисячі причин тільки для того, щоб не сісти за стіл. Дитина почне уникати спільних прийомів їжі, так як при батьках дуже важко позбутися від їжі.

У такому віці, як хлопчикам, так і дівчаткам необхідна психологічна підтримка, так як без своєчасного та правильного лікування організм перестане отримувати весь необхідний спектр мікроелементів та мінералів, що призведе до негативних наслідків для організму.

Діагностика анорексії

Дитяча анорексія діагностується досить важко. Це пов'язано з тим, що діти часто замовчують справжні причини відмови від їжі. Саме тому так важливо, щоб лікуванням та діагностикою займався фахівець.

В процесі діагностики застосовують спеціальні практики та опитувальники, які дозволяють визначити емоційний стан дитини та підібрати найбільш ефективний метод лікування. При цьому, дуже важливо виключити будь-які можливі проблеми зі здоров'ям. Для цього доктор призначає пройти комплексне обстеження організму.

Крім того, перед тим як приступити до лікування дитячої анорексії, психіатр повинен виключити наявність у дитини шизофренії або будь-яких інших серйозних психологічних захворювань.

Лікування анорексії у дітей

Лікування анорексії - це завжди важкий і довгий шлях. Як правило він включає у себе:

  • індивідуальний підхід до лікування;
  • використання різних інноваційних методик;
  • курс психотерапії;
  • індивідуальне меню.

Насамперед при лікуванні дитячої анорексії усувають симптоми виснаження, для цього призначають парентеральне харчування та пастельний режим. А вже після того, як дитина починає набирати вагу, починають роботу з психотерапевтом. Проводиться тривала психологічна терапія, яка дозволяє позбутися від тривоги, гніву та неправильних уявленнях про їжу. Величезну роль в лікуванні відіграє сімейна терапія, так як саме вона дозволяє встановити дійсні проблеми в стосунках всередині сім'ї, а також між дитиною та батьками.

Анорексія фото

Одним з найбільш складних та важливих етапів лікування є корекція способу життя. Дуже важливо, щоб дитина почала правильно та різноманітно харчуватися, полюбила спорт та фізичну активність.

Медичний центр «Луч» – ефективне лікування дитячої анорексії

Фахівці медичного центру «Луч» ефективно лікують анорексію у підлітків та дітей . Після наших сеансів гіпнотерапії, діти, незалежно від віку швидко повертаються до нормального способу життя, починають повноцінно харчуватися відповідно до віку.

Наші лікарі знаходять індивідуальний підхід до кожного маленького пацієнта, що дозволяє швидко встановити справжню причину появи харчового розладу та усунути її. Ми прекрасно розуміємо, що лікування анорексії повинно бути комплексним, тому після відновлення біологічних процесів, ми обов'язково проводимо харчову реабілітацію.

Медичний центр «Луч» допоможе вашим дітям, незалежно від віку, назавжди позбутися від анорексії та налагодити роботу травної системи.

Дзвоніть, за телефонам +38 (096) 478-71-18+38 (099) 193-35-25. Ми вам допоможемо.

 
Рейтинг: 5/5 - 1 голосов

Часті питання на тему:
"Анорексія у дітей - причини, симптоми, лікування"

Нервова анорексія може початися у дитини в будь-якому віці, тому дуже важливо своєчасно встановити причину відмови малечі від їжі, а може бути, як психологічного, так і фізіологічного характеру.

Головними причинами виникнення анорексії у дітей та підлітків є:

  • генетична схильність,
  • підвищена емоційність
  • сильний стрес

При цьому найчастіше провини батьків не існує. Проте дуже важливо, щоб саме батьки своєчасно побачили проблему та допомогли своїй дитині.

Найчастіше симптоми проявляються відмовою від прийому їжі - дитина буде говорити, що їй треба поговорити з друзями, вивчити уроки, позайматися спортом або придумає ще тисячі причин, щоб не сісти за стіл.

Вона починає уникати спільних прийомів їжі, тому що при батьках дуже важко позбутися їжі. Така поведінка є першим дзвіночком і, якщо вона повторюватиметься регулярно, батькам потрібно терміново звернутися до лікаря.

При лікуванні дитячої анорексії насамперед необхідно усунути симптоми виснаження. З цією метою призначають парентеральне харчування та постільний режим. А коли дитина починає набирати вагу, підключають роботу із психотерапевтом. Проводиться тривала психологічна терапія, яка дозволяє позбутися тривоги, гніву та неправильних уявлень про їжу.

Фахівці медичного центру «ЛУЧ» завжди прийдуть на допомогу у цьому питанні.

 

Контакти
м. Кривий Ріг, вул. Едуарда Фукса, 52
м. Івано-Франківськ вулиця Пасічна, 3
м. Київ, вул. Німанська, 6 (метро Дружби народів)
м. Харків, ст.м. Архітектора Бекетова, Пушкінська, 43
Час роботи
Пн-Пт: 09:00-18:00
Сб: 09:00-15:00
Нд: вихідний
Закрыть 

Обратный звонок: