Що таке анорексія?

Зміст статті

Анорексія – це стан, викликаний розладом харчової поведінки. Варто зазначити, що частіше за все анорексію діагностують у дівчат, в віці від 12 до 30 років. Однак останнім часом від цього недугу почали страждати як діти, так і чоловіки або жінки середнього віку.

Даний розлад викликаний розвитком білково-енергетичної недостатності та порушенням роботи гіпоталамуса, внаслідок постійного жорсткого обмеження прийому їжі.

Жіноча анорексія фото

Основні види анорексії

Анорексія у жінок та анорексія у чоловіків може мати різні причини виникнення та варіанти прояву. Саме тому, прийнято виділяти п'ять основних видів даного розладу.

  1. Різні психічні розлади – розвиваються на фоні нав'язливих станів.
  2. Криза підліткового віку – в цьому віці всі дівчата та хлопці мріють про ідеальну фігуру і просто перестають їсти для цього.
  3. Патологічний страх перед набором зайвої ваги – нездорове прагнення до схуднення призводить до того, що людина відмовляється від їжі.
  4. Негативний психологічний вплив оточуючих – коли людина дуже сприйнятлива до всього та сприймає все близько до серця, критика друзів та рідних може призвести до харчового розладу.
  5. Первинна – через неврологічні, ендокринні або інші проблеми зі здоров'ям, людина не відчуває голоду.

Анорексія: стадії

На теперішній час розрізняють три основні стадії. Кожна з них має свої особливості та симптоми, і щоб вчасно допомогти собі або близьким, вам просто необхідно знати їх головні ознаки.

Анорексія 1 стадії

Її ще назівають дисморфофобічною стадією. Вона проявляється появою нав'язливих ідей про зайву вагу, недоліки фігури та насмішок оточуючих. У людини часто падає настрій, вона постійно контролює свою вагу, відмовляється від калорійних продуктів, але ночами часто зривається та починає їсти все підряд, за що потім себе лає та у неї знову падає настрій.

Анорексія 2 стадії

Або дисморфоманічна стадія. На цій стадії людина починає постійно розглядати себе в дзеркалі, відчуває відразу до своєї фігури, повністю відмовляється від їжі та ретельно це приховує від близьких людей. Такі люди намагаються не їсти в компаніях, мало сплять та щодня займаються спортом. Крім того, саме на цій стадії багато хто починає експериментувати з різними лікарськими препаратами. Більш того, якщо такі люди скуштують заборонений для себе самих же продукт або порцію більше норми, вони можуть самостійно навмисно викликати у себе блювоту.

Анорексія 3 стадії

Також її назівають кахектичною. Головною характеристикою цієї стадії є загальне виснаження організму. Ця стадія настає приблизно через півтора року після початку захворювання, під час неї людина практично повністю відмовляється від їжі, вага стрімко падає, хворі можуть мати вагу вдвічі менше допустимої норми, але при цьому продовжувати думати, що вони товсті. Через те, що внутрішні органи атрофуються та до організму не потрапляє необхідна кількість корисних речовин та мікроелементів, у хворого зникає підшкірний жир, ламаються нігті, волосся випадає, знижується тиск та сповільнюється пульс.

Анорексія фото

Анорексія: причини

Незважаючи на те, що сучасна медицина в своїх дослідженнях зробила крок далеко вперед, на сьогоднішній день до сих пір не встановлена ​​точна причина розвитку анорексії. При цьому, достовірно встановлено, що юні дівчата та молоді жінки хворіють на анорексію внаслідок бажання бути схожими на суперзірок та моделей.

Якщо говорити про анорексію у чоловіків, то вона може розвиватися в результаті хронічних захворювань, постійних стресів та бажання виглядати ідеально.

До загальних причин розвитку анорексії відносять:

  • невміння виражати емоції;
  • небажання дорослішати;
  • залежність від відносин;
  • постійні стресові ситуації;
  • занижена самооцінка.

Також є ряд захворювань, які також можуть призвести до розвитку анорексії. До їх числа відносяться:

  • гормональні збої;
  • наявність паразитів в організмі;
  • виразка шлунку;
  • онкологія.

Варто зазначити, що анорексія – це досить серйозне захворювання, тому без кваліфікованої медичної допомоги, воно може призвести до необоротних процесів в організмі.

Анорексія фотоа

Анорексія: симптоми

Хвороба розвивається досить повільно. Навіть коли вага людини знаходиться в межах норми, їй все одно здається, що вона дуже товста. Вона постійно вивчає дієти, експериментує, обмежує себе в їжі, зривається та переїдає, а після очищає організм за допомогою блювоти.

До перших симптомів анорексії варто віднести:

  • різку втрату маси тіла;
  • страх набрати вагу;
  • почуття тривожності;
  • порушення сну;
  • бажання підтримувати мінімальну вагу будь-якими шляхами;
  • слабкість та млявість;
  • депресію;
  • почуття провини після кожного прийому їжі.

Якщо ви помітили у ваших близьких ці ознаки, то вам неодмінно потрібно відвести їх до лікаря. У медичному центрі «Луч» у Кривому Розі допоможуть позбутися від анорексії незалежно від стадії. Пам'ятайте, чим раніше звернутись за допомогою до фахівців, тим менше шкоди це захворювання завдасть організму.

Можливі ускладнення

Наслідки анорексії можуть бути досить серйозними, а саме:

  • озноб;
  • зниження тиску та зниження частоти серцевого ритму;
  • ламкість нігтів та волосся, сухість шкіри;
  • гормональний збій;
  • порушення роботи сечостатевої системи;
  • порушення в роботі імунної та серцево-судинної системи;
  • захворювання крові;
  • дистрофія;
  • захворювання органів травлення та ряд інших захворювання.

Міфи про анорексію

Міфи про анорексію

1. Анорексія не є хворобою

Одного разу хтось сказав, що анорексія – це величезне бажання людини схуднути. Саме тому, більшість людей і сьогодні вважають, що при бажанні впоратись з цим розладом, вони впораються досить просто. Однак насправді, при анорексії бажання схуднути стає маніакально нав'язливим, а так як при такому розладі страждають ще й внутрішні органи, відновити нормальне функціонування організму стає проблематичним.

2. Анорексику досить зрозуміти, що він худий, і він одужає

Це твердження є міфом. Анорексик не визнає своєї проблеми, він щиро вірить в те, що якщо він не буде рахувати калорії та жорстко обмежувати себе в харчуванні, назавжди залишиться товстим. Саме тому, анорексику потрібна допомога професіонала.

3. Причина розвитку анорексії – невдалі стосунки

Безумовно, сильна стресова ситуація може стати поштовхом для розвитку анорексії, однак, якщо людина має нормальну самооцінку, то перестраждавши та переживши гіркоту розлуки вона повернеться до повноцінного режиму харчування, і навпаки – коли людина постійно недоодержувала уваги та має низьку самооцінку, розрив відносин з будь-якою людиною дійсно може призвести до розвитку захворювання.

4. Успішна людина ніколи не захворіє на анорексію

Дане твердження також не можна назвати правдою, так як у будь-якої людини в житті можуть бути труднощі, які стануть «пусковою кнопкою» для захворювання.

5. Пара набраних кілограмів вирішить проблему

Це міф! Деякі хворі спеціально набирають пару кілограм, щоб зробити вигляд що йдуть на поправку, але як тільки за ними перестають пильно спостерігати, вони знову починають посилено худнути.

6. Вирішити проблему можна тільки визнавши її

Хворий на анорексію ніколи не зізнається, що він хворий. Він буде ховатись, але викликати блювоту, тому впоратись з проблемою допоможе тільки професійний лікар.

7. Позбутись від анорексії допоможе дієтолог

Це також міф, тому що анорексія – це в першу чергу психічний розлад, а це значить, що тільки психіатр допоможе зцілити від недуги.

Лікування анорексії в Кривому Розі

Важливо відзначити, що лікування анорексії повинно бути комплексним, тому відразу після того, як хворому відновлять біологічні процеси в організмі та налагодять харчову реабілітацію, необхідно відразу ж починати курс психотерапії в Кривому Розі, так як саме від нього залежить успішний результат лікування.

Медичний центр «Луч» спеціалізується на лікування анорексії будь-якій стадії. Наші фахівці проведуть повну діагностику стану пацієнта та підберуть лікування, яке допоможе вам або вашим близьким у найкоротші терміни відновити роботу травної системи та повернути нормальний психологічний стан.

Телефонуйте за номером  +38 (096) 478-71-18 або +38 (099) 193-35-25 і ми допоможемо кожному повернутись до повноцінного життя та набрати нормальну масу тіла.

Рейтинг: 5/5 - 1 голосов
Контакти
м. Кривий Ріг, вул. Едуарда Фукса, 52
м. Івано-Франківськ вулиця Пасічна, 3
м. Київ, вул. Німанська, 6 (метро Дружби народів)
м. Харків, ст.м. Архітектора Бекетова, Пушкінська, 43
Час роботи
Пн-Пт: 09:00-18:00
Сб: 09:00-15:00
Нд: вихідний
Закрыть 

Обратный звонок: